Update
Leuk die interesse van alle kanten! Ik zal maar weer eens een update plaatsen.
Vorige week de hele week 'gewerkt'. Woensdag ben ik nog meegelopen met de andere twee vrijwilligsters die op het project zaten. Donderdag waren ze helaas beide ziek en ik was nog niet in staat om de kindjes zelf te vinden. Dus ik naar kantoor gebeld om te vragen of er wat anders was wat ik kon doen, want ik had geen zin om de hele dag uit mijn neus te gaan zitten eten. Ja hoor, er was wel wat te doen en ik kon naar kantoor komen. Eenmaal op kantoor aangekomen, eerst een beetje niks gedaan.. Daarna kon ik wel helpen om de 'administratie' op orde te brengen. Er moesten wat afschriften en andere dingen op volgorde van datum gelegd worden. Hier hebben we ongeveer anderhalf uur over gedaan, met de nodige pauzes tussendoor. Acheraf bleek dit al het werk voor die dag te zijn geweest. Razak, jongen van kantoor, vroeg me daarna of ik hem wat kaartspellen kon leren. Prima, dus ik even mijn stokken kaarten opgehaald. Ik heb hem pesten en duizenden geleerd, en hij heeft mij een Ghanees kaartspel geleerd. Daarna nog buiten een beetje zitten chillen, met andere vrijwilligers die van werk terug kwamen en dat was mijn 'werkdag', een typisch Afrikaanse werkdag volgens mij.
Vrijdag ben ik twee kindjes alleen gaan bezoeken, naar deze twee kindjes wist ik de weg inmiddels wel. Spannend voor de eerste keer alleen, ook nog eens met allemaal nieuw materiaal voor hen! Eerst naar Mufiz, met hem kun je nog echt wel wat dingen doen. Zoals memory, proberen te tellen, puzzelen en hij moet sowieso altijd beenspieroefeningen doen en lopen tussen de loopbrug. Gelukkig vond hij al het nieuwe materiaal wel interessant en viel het in goede aarde! Ook het feit dat ik alleen kwam, nu al, leek voor hem niet echt een probleem te zijn. Misschien komt het omdat ze weten dat blanken eigenlijk altijd lief voor hen zijn. Daarna naar Rachid, die kun je bij wijze van spreke nog blij maken met een zandkorrel. Een beetje zingen, wat kralen voor de dag toveren, een doek over zijn hoofd en dan de ballon als hoogtepunt. Hij lag helemaal dubbel. Dus ook bij hem ben ik wel goedgekeurd volgens mij!
Elke avond ben ik voor het donker bij mijn gastgezin en spendeer ik de avond daar. Meestal door wat te kijken bij het koken, proberen te helpen, spelen met de kindjes en praten met mijn vader. Meestal lig ik er ook al vroeg in! Vanmorgen even mijn kleren gewassen, dat is toch nog wel even wennen en vooral veeeeel werk met de hand! Maar nu weer lekker ontspannen in het zwembad met zusje.
Liefs!
Weer erg leuk om te lezen; je hebt je draai al helemaal gevonden! Alleen maar fijn, toch?
Je hebt daar volgens mij, ondanks de weinige luxe, een erg relaxed leventje. En dan maar weer lekker ontspannen in het zwembad; het leven in Ghana is zo slecht nog niet.....
Lieke met veel intresse volgen wij jouw werk in Chana.
Via mijn powertjes vragen ze mij, wat doet Lieke precies voor werk en voor welke organisatie en wat betekent dit werk voor haar verdere studie.
Hoor of zie wel een keer, anders stel ik deze vragen wel een keer aan jouw oudjes.
groeten uit Deursen.
Fijn dat je overal goedgekeurd bent:)
Check je mail!
Kennen ze daar een burn-out ??
Gleed het nieuwe materiaal bij Mufiz uit zijn handen?
Lieke, jou broers hier hebben het ook niet zo slecht volgens mij.
Ze waren er vandaag vroeg bij en ik geloof niet dat ze speciaal voor jou zo vroeg opstaan!!!!!!!!!!!!!!!
Ze zullen nu nog wel op een oor liggen.
Laat ze een voorbeeld nemen aan jou, lekker met de kippen op stok gaan.
Ha Lieke,
Leuk om je verhalen te lezen , wat een ervaring zeg
succes en de groetjes uit schaijk